Окото

ЛАРП

Що е туй ларп?
Ларпът е ролева игра на живо. Самата дума "ларп" произлиза от английската абревиатура LARP - Live Action Role Play, която означава същото. Всеки ларп е самостоятелно приключение, провеждано по даден сетинг (сюжет) и с определени правила. Например ларп, вдъхновен от Толкин, където отряди от орки, хора и елфи водят преговори, провеждат битки и засади, преследват някакви цели... Обикновено се прави на открито - в гора, на планина. Няма предварителен сценарий, играчите постъпват според личните си предпочитания и според стремежите и характера на избрания от тях персонаж. Ларпът съчетава елементи на съревнование и театър, но се провежда за забавление на самите играчи, не толкова на публиката. При все това зрителите обикновено биват очаровани (:
Какви хора ходят на ларп? Всякакви - с най-различни възгледи, обществено положение, вкусове и разбирания. Обединява ги само фантазията и донякъде - романтична нагласа и приключенски дух. Съотношението мъже-жени е почти поравно, с лек превес на мъжете. Средната възраст на участниците е 16-25 години, но има и играчи на повече от 40.
Какво са ларп клановете? Това са устойчиви общности от играчи, които споделят сходен мироглед, стил на игра и ако щете, чувство за хумор. Целта на ларп клановете е да обединяват по-сериозни играчи, за да имат те среда за общуване, обсъждане и взаимопомощ при изработката на инвентар за ларп. Около два пъти годишно се провеждат и т. нар. кланови ларпове, където играчите участват в съревнование за честта на своя клан - за разлика от всички други ларп събития, на които всеки е свободен да избере каквато роля си иска, независимо от клановата принадлежност.
Какво е ларп инвентарът? За участието в конкретен ларп обикновено се изисква екипировка, за да може играчът и другите участници по-лесно да се вживеят в света на играта. Тази екипировка традиционно бива наричана "инвентар" и обикновено се изработва от самите играчи - и дори понякога това да изисква немалки усилия и средства, то придава допълнителен чар на ларпа като цяло. Най-често се изработва инвентар за бойни ларпове на фентъзи тематика - било по света на Толкин, било по друг сетинг. Това включва обезопасени оръжия от леки материали и понякога доста автентични доспехи и аксесоари. За тези най-разпространени ларпове всеки играч обикновено си измисля "основен" персонаж, чиято роля най-много му допада, и създава подходящ за нея инвентар. За други видове ларп той използва елементи от този инвентар или създава изцяло нова екипировка.

прочети